De ce nu mă simt iubit / (ă)?

De ce nu mă simt iubit / (ă)?

Există mai multe limbaje ale iubirii, așa cum există mai multe comunități lingvistice. De regulă, noi învățăm limba părinților noștri. Ea devine limba noastră maternă. Ulterior, putem învăța și alte limbi, dar cu un efort mult mai mare. Limba maternă însă, rămâne limba în care ne exprimăm cel mai confortabil.

La fel se întâmplă și în iubire. Limbajele prin care doi oameni care formează un cuplu își exprimă iubirea pot fi tot atât de diferite precum româna de chineză. Oricât de tare te-ai strădui să-ți exprimi iubirea în română, dacă partenerul tău nu înțelege decât chineza, nu veți reuși niciodată să vă arătați iubirea și să vă simțiți iubit.

Se întâmplă rareori ca partenerii să aibă același limbaj primar al iubirii. Acesta este și motivul numărului mare de divorțuri. În general ne exprimăm în acest limbaj primar și suntem contrariați atunci când partenerul nu înțelege ce îi comunicăm. Noi ne exprimăm iubirea, iar el/ea nu înțelege mesajul. Aceasta este problema fundamentală.

Se pare că există cinci limbaje emoționale fundamentale ale iubirii– cinci modalități prin care oamenii își exprimă și înțeleg iubirea și este vital ca tu și partenerul tău să vorbiți același limbaj al iubirii. Este limbajul primordial pe care l-ai experimentat în copilărie și care îți va marca modul în care aștepți să fii iubit de partener.

  1. Declarațiile

Mark Twain spunea: „un compliment bun îmi ajunge două luni”.

Persoanele care au acest limbaj bazal emoțional, se simt motivate să reacționeze pozitiv la auzul cuvintelor de tipul încurajări, complimente, aprecieri, declarații de iubire, mulțumiri.

 

  1. Timpul

Există persoane care receptează iubirea, când le pui la dispoziție timpul tău. Pentru aceste persoane, timpul în care le acorzi atenție concentrată reprezintă satisfacția emoțională supremă. Cuvântul cheie aici este „împreună”.

 

  1. Darurile

Darurile sunt simboluri vizuale ale iubirii. Un dar îl iei în mână și zici: „Uite, s-a gândit la mine. Nu m-a uitat.”  Aceste simboluri ale iubirii sunt mai importante pentru unii iar pentru alții nu prea contează. Acest lucru depinde în mare măsură de importanța darurilor în familiile de origine. Dacă în copilărie n-ai fost obișnuit să primești sau să oferi, atunci acesta nu va fi un aspect care va conta nici la vârsta adultă. Dacă însă pentru partenerul tău lucrurile au stat altfel, va trebui să înveți acest limbaj, de dragul iubirii voastre.

 

  1. Serviciile

Prin servicii se înțelege lucruri pe care partenerul tău dorește să le faci. Gătitul, spălatul vaselor, dusul gunoiului, curățarea parbrizului, schimbatul scutecelor copilului, zugrăvitul dormitorului, etc. Ele presupun planificare, timp, efort și energie. Executate în spirit pozitiv, acestea devin o expresie a iubirii.

 

  1. Contactul fizic

Atingerea fizică este un alt limbaj al iubirii. Tinutul de mână, sărutările, îmbrățișările, mângâierile, raportul sexual, sunt limbaj primar pentru unii în iubire. Pentru alții doar secundar. Adulții proveniți din familii în care îmbrățisările erau frecvente, vor fi dezvoltat cu prioritate acet limbaj al iubirii hiv rash pictu…. și vor avea nevoie de el toată viața pentru a se simți iubiți.

 

Aceste limbaje au foarte multe dialecte. Este esențial să vă descoperiți propriul limbaj de iubire, cel bazal, să-l conștientizați, apoi să îi comunicați asta partenerului și după ce aflați care e limbajul afectiv primar al lui, să vă străduiți să vorbiți aceeași limbă dacă vreți să vă simțiți împliniți.

 

Bibliografie:

Chapman, G. (2011). Cele cinci limbaje ale iubirii. București: Curtea Veche.

Nu sunt comentarii!

Posteaza un comentariu