De ce suferim?

De ce suferim?

Am citit recent cartea ,,Puterea Prezentului” de Eckhart Tolle. Nu mă gândisem niciodată la faptul că noi suntem altceva decât mintea noastră; că suntem posedați de gândurile noastre; că gândim compulsiv și asta ne ucide.

 

Starea psihologică de frică, e legată de ce ar putea să se întâmple în viitor, nu în clipa de față. Tu te afli ,,aici și acum” dar mintea ta se află în viitor. Aici apare conflictul. Noi suntem proiectați să găsim soluții pentru momentul prezent și nicidecum pentru ceea ce este o proiecție a minții noastre; nu poți face față (opera) asupra viitorului sau asupra trecutului.

 

De aceea e foarte important să nu cădem prizonieri minții noastre care aleargă în trecut și viitor. Pentru a ne dobândi liniștea interioară, e imperios necesar să revenim la momentul PREZENT. E tot ce ai cu adevărat.

 

Nu uita că mintea …te minte! Are mecanisme de proiecție, mecanisme de apărare. Timpul psihologic (trecut și viitor) este o iluzie și este cauza suferinței tale emoționale. Durerea pe care o resimți, nu este altceva decât o negare a realității, a ceea ce ESTE. Intensitatea durerii depinde de gradul de rezistență față de momentul prezent, iar durerea emoțională este principala cauză a durerii fizice și a bolilor.

Starea psihologică de frică este legată de ce ar putea să se întâmple în viitor, nu de clipa prezentă. Tu te afli ,,aici și acum” dar mintea ta se află în viitor. Noi suntem proiectați să găsim soluții pentru momentul prezent.

 

Detașează-te de aceste proiecții și recalibrează-te la clipa prezentă, detașat de emoție. Amintește-ți că emoția nu este altceva decât reacția corpului la activitatea minții. Experimentează liniștea care apare dacă observi detașat; dacă ești acolo fără să îți judeci gândurile. Ce simți? Ce se întâmplă în jurul tău? Privește fără să interpretezi. Privește lumina, culorile, texturile. Permite realității să existe și conștientizează mediul exterior dar și interior (ascultă-ți respirația).

Situația ta de viață poate fi plină de probleme, dar în acest MOMENT ai una? Nu mâine, nu peste zece minute, ci acum. Ai acum vreo problemă?

 

Ne place să ne gândim la amintiri, pentru că trecutul ne oferă o identitate, iar viitorul deține promisiunea împlinirii. Ambele sunt iluzii și cu cât te concentrezi mai mult asupra timpului (trecut/ viitor), cu atât mai mult pierzi clipa ACUM, adică realitatea.

Te surprinzi încercând mereu să ajungi în alt loc decât în cel în care te afli? Te concentrezi mereu să devii, să realizezi, să obții? Aștepți ceva (un om, o diplomă, bani) care să dea sens vieții tale? Atunci mintea ta face o obsesie pentru viitor, ca un mod de evadare din prezentul nesatisfăcător.

 

Tot ce trebuie să faci pentru a pune capăt suferinței emoționale, este să accepți pe deplin acest moment. Dacă te simți bine aici și acum, vei fi împăcat cu propria persoană. Oprește-te din iureșul gândurilor ce aparțin trecutului și viitorului și privește detașat de emoție, singura realitate care există: Momentul Acum!

 

Atunci se instalează liniștea, pacea și bucuria. Și știți de ce? Pentru că pentru ego, momentul prezent nu există. Numai trecutul și viitorul sunt considerate importante. Amintirile dureroase și îngrijorările viitorului. Omul este astfel epuizat emoțional și jefuit de pace.

Nu sunt comentarii!

Posteaza un comentariu