10 tipuri de femei

10 tipuri de femei

În călătoriile mele prin lumea cărților, am găsit și adaptat o tipologie interesantă a femeilor, cu aspecte pozitive și negative. Vă învit să le descoperim împreună:

  1. Femei analitice

Analizează permanent, evaluează reacții, întâmplări, atitudini. Nu dau răspunsuri pripite. Știu să aștepte, planifică viitorul.
Avantaje: Sunt autoarele propriilor povești. Admirabile d.p.d.v. intelectual, excelente profesional, vocație de lider. Sunt auto-suficiente și nu depind de alții pentru a-și pune în practică visele.
Dezavantaje: Nu au spontaneitate, pot prezenta un nivel scăzut de toleranță față de cei superficiali sau cu un intelect mediu. Riscă să adopte poziția unui psiholog și nu a unei ființe umane față de comportamentul partenerului/ copiilor. Sunt supuse riscului de izolare. Deși sunt ființe încântătoare, mulți bărbați se tem de ele.

  1. Femei observatoare

Au o privire ascuțită, un simț de felină, subtilă. Captează informațiile cu maximă acuratețe. Sunt capabile să poarte un dialog și să spună cu precizie la distanță de zile ce haine, poșete sau pantofi aveau femeile din preajma lor.
Avantaje: Abilitatea de a produce idei noi. Sunt flexibile și deschise, privind problemele din unghiuri multiple. Au o intuiție intensă.
Dezavantaje: Se pierd în amănunte. Există riscul de a nu focaliza marile obiective. Lipsa obiectivului prejudiciază realizarea viselor. Pot da o atenție exagerată criticilor, pierzând protecția emoțională.

  1. Femei contemplative

Nu orice femeie cu minte observativă este contemplativă, dar orice femeie contemplativă este în primul rând o bună observatoare. Ele știu să facă un show din întâmplări mărunte. Ele șlefuiesc arta deducției și a inducției, depășind zona senzorialității, aducând sensuri noi și înțelesuri, auzind ceea ce sunetele nu afirmă.
Avantaje: Au valori interioare, de aceea nu cad pradă consumerismului. Consumă și cumpără doar cât au nevoie, cât e necesar. Sunt calme emoțional și profunde intelectual. Se bucură intens de viață. Sunt critici ai sistemului social și a culturii celebrității, afirmând că fiecare ființă umană e unică, valoroasă și irepetabilă.
Dezavantaje: Dacă sunt excesiv de contemplative, pot să se deconecteze de la realitatea concretă, să se izoleze și să rămână în lumea gândurilor lor. Dacă fac meditații filozofice și spirituale atipice, poate exista riscul să nu creeze punți (legături) cu copiii lor, cu prietenii sau partenerul. În cazuri extreme, pot fi prizoniere într-o temniță psihică.

  1. Femei cocon

Acestea sunt femeile închise în ele. Sunt timide și interiorizate. Prețuiesc lectura. Pot avea dificultăți în a-și exprima sentimentele, frământările interioare. Experiențele lor trecute le face să fie reticente într-o relație.
Avantaje: Deși sunt închise și timide, sunt umane și generoase. Sunt sensibile și preocupate de suferința altora. Obișnuiesc să-și țină cuvântul și să-și îndeplinească angajamentele. Gândesc înainte de a vorbi și acționa. Sunt foarte discrete.
Dezavantaje: Nu se simt confortabil în medii sociale noi și nici când sunt centrul atenței. La cine festive sau evenimente au impresia că sunt observate și analizate. Au mici decepții și frustrări care vin din izolarea în coconul lor de protecție emoțională.

  1. Femei stop- shop

Pentru aceste femei, cardul de credit și shopping-ul sunt cele mai mari invenții umane. Sunt fascinate de verbul „a avea”. Adoră decorațiunile, poșetele, pantofii, îmbrăcămintea. Cardul de credit este aerul lor, pământul de sub picioare. Când văd un magazin deschis, se opresc în fața lui și au o dorință irezistibilă de a intra, de aici denumirea de „stop-shop”. Au o puternică tendință spre consumerism, fiind în extaz când se plimbă ore în șir prin centre comerciale. Le place la nebunie să probeze hainele din magazine fără să cumpere neapărat.
Avantaje: Sunt femei agreabile. Le place să dăruiască copiilor, soțului, prietenilor. Majoritatea sunt joviale, bine dispuse. Le place să dea cine festive și petreceri. Împart laude cu ușurință. Trăiesc prezentul.
Dezavantaje: Sunt dependente de nevoia de a avea. Multe dintre ele nu se gândesc la viitor, nu sunt chibzuite, trăind în datorii. Devin sclavele unor nevoi non-necesare. Au nevoie de recompense imediat. În fața unui obiect al dorinței, nivelul neuro-transmițătorilor (dopamină serotonină) crește, actul de a cumpra fiind sinonim cu plăcerea. Când eul lor revine la realiate, apare vinovăția. achaten-suisse.com Trăiesc ciclul: anxietate- posesiune- plăcere- vinovăție- anxietate.

  1. Femei impulsive

Trăiesc patternul acțiune-reacțiune. Nu rămân datoare. Spun imediat ce gândesc, fără cenzură. Ripostează cu agresivitate. Eul lor nu e un bun administrator al gândurilor lor, cu atât mai puțin al limbii lor.
Avantaje: Sunt femei hotărâte, care știu ce vor, deși calcă peste cei care le stau în cale. Când nu sunt frustrate, sunt femei agreabile. Unele femei sunt conștiente de lipsa lor de autocontrol și suferă pentru asta, ceea ce le face mai umane.
Dezavantaje: Îi fac să sufere cu ușurință pe cei din jurul lor. Au o toleranță scăzută la frustrare. Induc în cei apropiați ideea de a călca ca pe ouă, căci nu știu în ce dispoziție vor fi în ziua respectivă. Uneori simt nevoia patologică de a renunța la relația cu cei apropiați. Construiesc ușor relații sociale dar pe care le distrug rapid. Sunt predispuse la a crește copii anxioși și intoleranți deoarece nu-i învață arta răbdării. Când aceste femei se laudă cu franchețea lor, uită că de fapt e vorba de o lipsă de control, nu de maturitate.

  1. Femei transparente

Reflectă ceea ce sunt. Nu-și disimulează sentimentele, nu-și maschează conflictele. Sunt protejate emoțional prin faptul că nu așteaptă prea mult de la alții. Nu le e teamă să vorbească despre lacrimile, crizele și dificultățile lor. Au o stimă de sine ridicată și o imagine de sine solidă. Nu se simt zeițe și nici dive, ci ființe umane cu defecte și calități.
Avantaje: Sunt pe deplin conștiente de valoarea lor și nu se simt înspăimântate de trecerea timpului. Nu au o problemă în a-și spune și accepta vârsta, pentru că se simt precum vinul. Cu cât e mai vechi, e mai bun. Nu aleargă după operații estetice și nu sunt victime ale trecutului, nu capitulează în fața rănilor prezentului iar frământările cauzate de viitor nu le produce teamă.
Dezavantaje: Din pricină că sunt transparente, există riscul să spună vorbe adecvate în momente inoportune, sau vorbe neadecvate în momente oportune. Există de asemenea riscul de a-i presa pe cei dragi să intre în tiparul lor intelectual și emoțional elevat.

  1. Femei hipersensibile

Au o personalitate emoțională extrem de bogată, deși neprotejată. Plâng la vizionarea unui film, se emoționează la o poveste. Trăiesc intens, dăruiesc mult, se implică ușor într-o relație. Se îngrijesc de toți cei din jurul lor.
Avantaje: Sunt persoane extrem de generoase. Sunt incapabile să facă un rău altora. Își recunosc greșelile și își cer scuze. Își respectă cuvântul dat. Sunt etice și responsabile. Multe practică voluntariatul / filantropia, care sunt surse de plăcere si pace pentru ele.
Dezavantaje: Aceste femei trăiesc suferința altora. Suferă intens și din pricina unor probleme care nu există încă. Când cineva le jignește, le strică ziua sau săptămâna. Deși sunt tolerante pentru alții, uneori sunt adevărați dușmani pentru ele însele. Nu de puține ori se pedepsesc atunci când greșesc. Pentru că au un nivel scăzut de protecție emoțională, stimulii stresanți le invadează cu ușurință, ceea ce le face vulnerabile pentru depresie și tulburări de anxietate.

  1. Femei histrionice

Sunt foarte vorbărețe, hipercomunicative. Deși le vine ușor să vorbească despre alții, nu știu să se dezvăluie pe ele însele celorlalți. Când ajung într-un mediu oarecare, nu se poate să nu le remarci. Ridică tonul, glumesc, povestesc diferite întâmplări, animă ambianța. Au o necesitate vitală de a ieși în evidență.
Avantaje: Sunt luminoase, bine dispuse, amuzante. Pot schimba rutina mediului și schimba o atmosferă socială apăsătoare într-un loc plăcut. De obicei sunt amabile și generoase și de cele mai multe ori se poate conta pe ele în perioadele de criza și angoasă.
Dezavantaje: Monopolizează discuția, simțind nevoia să fie regina balului. Excesul de etalare este nociv. Chiar dacă sunt încântătoare, sufocă atmosfera. Își inhibă partenerul, vorbesc în locul lor. Sunt adevărate „cloști” pentru copilul lor. Îi supraprotejează și îi cresc nepregătiți pentru viață. Au dificultăți în a lucra în ecipă și a primi critici.

  1. Femei dependente

Nu merg nicăieri dacă nu au partenerul alături de ele, nu vorbesc dacă nu se simt sprijinite. Nu-și construiesc propria istorie, nu dezvoltă proiecte de viață. Caracteristica lor principală este nesiguranța. Le e teamă să nu piardă, au o necesitate excesivă de a avea aproape soții, fiii, prietenii. Unele femei dependente își sună partenerul de mai multe ori pe zi și îl întreabă dacă o mai iubește, de ce nu-i dă atenție, de ce azi e indiferent, etc.
Avantaje: Afectuoase, docile, delicate. Pot să fie intense sub aspect sexual, seducătoare. Aceste femei ar trebui să știe că deși plăcerea sexuală este importantă, ea devine insuficientă pentru a conferi stabilitate relației.
Dezavantaje: Pierderea identității, distrugerea libertății. Ele se dăruiesc într-o mainieră imatură și cu niveluri ridicate de recompense. Aceste femei au un nivel scăzut de reziliență, nu suportă pierderi și frustrări. Un stres cât de mic are impact puternic asupra lor și de aceea există riscul dezvoltării bolilor psihice. Amână sau nu-și elaborează proiectele de viață.

Bibliografie: Cury, A.(2013). Femei inteligente, relații sănătoase. Ed: For You.

2 Comentarii
  • Rodica
    Postat la 18:55h, 19 mai Răspunde

    Cred ca ma incadrez la categoria femeilor transparente, si uneori la cele impulsive 🙂

    • Aurora
      Postat la 07:50h, 16 iunie Răspunde

      E de bine. Nu?

Posteaza un comentariu