Ce facem cu emoțiile intense?

Ce facem cu emoțiile intense?

Emoțiile vii, intense, ne dau mari bătăi de cap în gestionarea lor.

Observ multe femei care au pastile cu efect de calmare în poșetă, ca să reziste durerii emoționale. Alte persoane, dau iama în frigider și mănâncă ceva, pentru a masca https://www.viagrapascherfr.com/acheter-sildenafil-50-mg-ag/ emoțiile (în general negative) prin senzații fizice cu același efect de calmare. Apoi se îngrașă și își pierd respectul de sine, agravându-și mult situația.

Mai știți alte modalități de a fugi de propriile trăiri negative?

Unii dau drumul la TV pentru a-și distra mintea și a uita măcar pentru o vreme de starea psihică cu tentă negativă. Alții se droghează cu substanțe psihoactive procurându-și alte emoții mai puternice.  O altă modalitate de fugă este drogarea cu muncă peste măsură, oamenii devenind workaholici. Pentru alții drogul este religia sau activitățile sociale de voluntariat care le ocupă tot timpul, fugind în permanență de propriul sine.

 

Există chiar și specialiști în dezvoltare personală care recomandă evitarea durerii prin transformarea gândurilor negative în gânduri pozitive. Rezolvă însă metoda aceasta cu adevărat problema, sau este doar o cosmetizare a ei?

A nu permite adevăratelor noastre emoții să iasă la suprafața conștiinței, ne va înbolnăvi fizic în cele din urmă.

 

Personal, recomand confruntarea cu emoția.

Cum să procedezi mai exact?

Nu te mișca! Scufundă-te în totalitate în emoția ta. Nu fugi de ea. Conștientizeaz-o. Întâmpin-o cu toată atenția. Nu fugi la telefon pentru a-i spune prietenei tale ce ți s-a întâmplat și astfel s-o diluezi. Nu-i dispersa energia. Pur și simplu oprește-te și simte-o.

Accept-o în momentul prezent!

Dacă nu vei încerca să fugi de ea, sau să uiți de ea, sau mai rău, s-o pasezi altcuiva, vei descoperi mesajul ei ascuns. Vezi despre ce e vorba. E teama de singurătate? E teama de moarte? Neajutorare? Lipsă de speranță? Simți că parcă te  înghite o gaură neagră? Descifrează-i mesajul. Stai nemișcat, în liniște totală și descifrează-i taina.

Vei vedea că dacă o privești în ochi, puterea ei înspăimântătoare se topește. O pace profundă te va invada apoi.

De aceea, dacă simți o emoție puternică, las-o să se manifeste și conștientizeaz-o. NU TE MIȘCA. Cuvintele cheie sunt: acceptarea și confruntarea!

Ceea ce va urma exemplifică versurile lui Kabir:

Cum reușesc păsările să zboare?

Ele cad și căzând,

Capătă aripi!

 

Eliberarea emoțională presupune întâi o cădere interioară, o confruntare. Căderea în vid nu este altceva decât confruntarea cu adevărul.

Vă doresc să aveți curajul acestei confruntări. Nu e simplu, dar merită!

Nu sunt comentarii!

Posteaza un comentariu