Criza de sănătate declanșată de Covid-19

Criza de sănătate declanșată de Covid-19

Când lucram la cabinet inventarul de valori personale cu clienții mei, la nivel declarativ sănătatea apărea invariabil în top trei. Când însă trebuia argumentat cu activități care să demonstreze această poziționare, reieșea clar că sănătatea era doar un perpetuu deziderat, pentru că oamenii nu alocau în fapt resurse deosebite la acest capitol.

Acum că ne este amenințată viața de un virus necunoscut pentru care încă nu există vaccin sau tratament specific, ne-a ajuns cuțitul la os și vedem cât suntem de nepregătiți pentru o asemenea criză, atât la nivelul națiunilor cât și la nivel individual.

Vedem spitale dotate cu puține ventilatoare sau materiale sanitare, cu o resursă umană uneori slab pregătită (vezi spitalul din Suceava), iar în plan individual vedem cum persoanele cu afecțiuni asociate sunt mai vulnerabile.

Gândiți-vă la miliardele de oameni blocați în case care vor ieși din izolarea / carantina aceasta cu deficiențe mari: obezi, în depresie, fără apărări imune, pentru că nu s-au bucurat de soarele care asigură vitamina D vitală omului, fără mișcare timp de săptămâni, dacă nu luni, fără relații sociale, cu relația familială probabil serios avariată într-o lume aflată în criză financiară majoră.

Cum putem atenua aceste efecte?

Ce putem face să temporizăm această perspectivă sumbră dar realistă? 

Iată câteva idei de care dacă ții cont în această perioadă de izolare, te va ajuta să să reduci pagubele:

  • Alimentele să fie alese de așa manieră încât să aibă timpi reduși de digestie și să stimuleze sistemul imunitar. Nu renunța la fructe și legume . Supermarketurile sunt bine aprovizinate și piața e încă deschisă. Există și fermieri care vin și fac livrare la domiciliu cu produse bio. Implică un cost suplimentar acest lux dar nu e cazul să tai bugetul aici. Organismul tău trebuie ajutat să fie puternic. 
  • Evită mâncarea nesănătoasă (prăjeli, extrem de procesat, sosuri complicate, mezeluri)
  • Atenție la ronțăiala care e foarte tentantă când lucrezi de acasă. Nu pune la vedere gustări crescute în calorii și sărace în nutrienți. Te vei alege cu multe kg în plus și asta nu e sănătos.
  • Păstrează un orar al meselor sănătos și nu mai mânca nimic după ora 18, mai ales că facem puțină mișcare în perioada aceasta.
  • Organizează-te eficient astfel încât să risipești puțin.
  • Sunt permise mici depozite cu ,,confort food,, gen ciocolată neagră sau alte mici plăceri culinare pentru momentele în care starea dispoziția ta tinde să rămână mai mult timp instabilă sau depresivă. O bucățică de ceva interzis îți ridică moralul, dar nu abuza de acest truc.
  • Nu-i deloc momentul pentru cure de slăbire sălbatice dar poți testa postul intermitent pe perioade limitate pentru stimularea imunității. Caută materiale pe acest subiect. Te asigur că va fi o experiență interesantă pe care și eu am testat-o cu rezultate bune.
  • Pentru confortul tău emoțional, fă-ți un mic stoc cu medicamente dacă ai o boală cronică.
  • Pentru stimularea sistemului imunitar folosește miere cu cătină, ghimbir, usturoi, ceapă, turmeric.
  • Hidratează-te corect. Bea conștient apă din oră în oră. 
  • Antrenamentele acasă sunt obligatorii în această perioadă. Exercițiile cu propria greutate sunt eficiente. Nu ai nevoie de o dotare suplimentară și nu ai nicio scuză să nu le faci deoarece există o varietate de traineri pe net care oferă resurse gratuie din belsug și pe toate gusturile. Dacă nu faci mișcare, limfa nu circulă și toxinele nu se eliberează eficient. Starea ta de sănătate va suferi cu siguranță.
  • Dacă ești fumător, nu văd un moment mai bun ca acesta să renunți la acest obicei nociv. Covid 19 atacă plămânii. Nu-i vulnerabiliza în mod conștient. 
  • Somnul înainte de ora 23 te va face să ai un somn de calitate și te vei simți mult mai odihnit a doua zi. Testează!
  • Meditează înainte să adormi. E posibil să experimentezi insomia în această perioadă. Asta înseamnă că ești foarte stresat. Caută meditații ghidate care să ți se potrivească și asculta-le înainte să adormi. Aplicația Calm e folosită cu succes de multă lume. Experimentează. 
  • Respiră conștient. Fă serii de inspirații și expirații numărând în gând. Există aplicații care te pot ajuta.
  • Folosește razele soarelui dacă ai balcon orientat E-S-V. Stai în balconul însorit cel puțin o jumătate de oră pe zi cu mâinile, fața și decolteul expuse pentru a sintetiza vitamina D.
  • Cultivă emoții pozitive. Caută ceva pozitiv în toate neajunsurile situației prezente și focusează-te pe recunoștință. Practică o formă de spiritualitate. Dar despre spiritualitate, într-un articol viitor

 

Până atunci, 

Fă alegeri înțelepte și ajută-te singur! 

Ia-ți sănătatea în propriile mâini și nu te abandona!

Dacă mai ai și alte idei te rog scrie-le sub acest video ca să ne ajutăm unii pe alții.

Nu sunt comentarii!

Posteaza un comentariu