Cum abordez criza de relaționare declanșată de Covid 19

Cum abordez criza de relaționare declanșată de Covid 19

Provincia Wuham din China a raportat un număr record de divorțuri după perioada de izolare la domiciliu si, automat, crizele de relationare adiacente. 

Tensiunile din relație, problemele nerezolvate, traumele din copilărie vor ieși acum la suprafață fiind potențate de lipsa de variație a activității,  coabitarea în spații limitate și de lipsa predictibilității privind sfârșitul acestei etape. 

Agresivitatea se va manifesta prin iritabilitate crescută, discuții în contradictoriu pe teme minore, dar și certuri violente la intervale tot mai mici de timp, ba chiar și somatizări (greață, cefalee, erupții cutanate).

Din punct de vedere psihologic, copilul speriat din noi iese la suprafață în situații de izolare și incertitudine, exact situația în care ne găsim noi acum. (vezi teoria lui Eric Berne).

Eul copil însumează emoții bazale precum plăcere / neplăcere, regrete, anxietăți, temeri, furie. 

Este starea prin care se exprimă spontan trebuințele și dorințele noastre. 

,, Vreau acum,, este sintagma acestei instanțe psihice, ceea ce va genera conflict interacționând cu același ,, eu copil,, în partenerul meu.

Așadar regresia la eul copil va genera o lipsă de maturitate (specifică copilăriei), dar aduce și avantaje de care ar fi minunat să fim conștienți pentru a putea profita din plin de această realitate. 

Dacă înțelegem ce se întâmplă cu noi și de ce reacționăm așa inflamat, ne vom simți mai puțin vinovați și descurajați de această realitate.

Care sunt lucrurile bune care vin la pachet cu regresia la instanța de eu-copil?

Creativitatea, intuiția și spontaneitatea. Copilul se bucură, se întristează, râde, plânge, poate fi manipulator, nesuferit, dar drăgălaș prin flexibilitate și inocență. 

Copilul este plin de energie și entuziasm.

Paolo Coelio spunea că un copil dă clasă oricând unui adult în cel puțin trei lucruri: cum sa fie neobosit și inventiv când cere ceva, cum să fie mulțumit fără motiv  și cum să nu stea locului.

Acest potențial creativ care vine la pachet cu toate neajunsurile acestei regresii ar trebui exploatat în această perioadă. Există însă o condiție. Să nu accesăm canale de comunicare care să ne inducă frica și să funcționăm pe creierul reptilian (amigdalian). Voi reveni într-o altă postare despre modul în care e structurat creierul nostru.

Atenție deci la canalele de știri accesate mai mult de o jumătate de oră pe zi, prieteni prăpăstioși, sau lectură anxiogenă. Aceste deprinderi vor anula beneficiile instanței Copil la care am regresat cu toții zilele acestea.

Nu uita că există o lege a ritmului în univers. Ziua și noaptea, Fluxul  și refluxul, sistola și diastola, inspirul  și expirul. 

Așadar, când te confrunți cu limitările coabitării defectuase care amenință calitatea relațiilor tale în situația de izolare la domiciliu, gândește-te la explicația din spatele acestei realități pe care o experimentezi dar mai ales la opusul acestei situații.

Care e partea bună care vine la pachet cu tensiunea și pe care nu o vad acum?

Criza asta e ca turnesolul. Developează ceea ce era în noi dar nu știam. Nu vedeam.

Cum pot folosi acum creativitatea mea? În ce pot investi surplusul meu de energie?

Poate mă gândesc să lucrez la mine și să analizez de ce simt că partenerul meu profită de mine; sau ce mă irită. Este un bun prilej de reflexie, de autocunoaștere și  de dezvoltare personală. Petrece timp cu tine, împrietenește-te cu tine. Dezvoltă poate latura ta antreprenorială. Decât să te lași pradă descurajării și depresiei că viața ta se destramă, poate ar trebui să folosesti creativitatea să reconstruiești totul prin antrenarea laturii  tale antreprenoriale. 

În ceea ce privește relația cu familia extinsă și aici sunt provocări. Avem părinți și bunici. Cei vârstnici au o capacitate de adaptare mai scăzută. Acceptă mai greu noua realitate. 

Avem nevoie de mai multă răbdare să le explicăm în mod repetat regulile impuse prin ordonanțe militare. Este nevoie să-i servim cu nevoile lor de bază.

Sună-i cu video ca să-i protejezi dar să te simtă aproape. Contează mult pentru ei. Creează un ritual de comunicare. 

Îți face și ție bine să nu te izolezi și să comunici pe video cu prietenii tăi. Asta îți va împlini nevoia de apartenență și socializare. Te ferește de depresie. 

In ceea ce privește relația cu copiii, aici e nevoie de multă creativitate să îi ajuți să-și cheltuie energia.

Există soluții online pentru părinții epuizați. Am vazut actori care în această perioadă citesc povești seara copiilor, chiar și ateliere de gătit pentru ei pe platforma zoom. Caută și vei găsi.

E important să le oferi siguranță copiilor. Să nu le transmiți stresul pentru că ei vor fi oglinda ta și vor manifesta în comportament starea ta amplificata pe măsura energiei imense de care dispun.

Cateva sugestii de final acum:

  • învață să fii parte din echipă.
  • Stabilește reguli noi și clare de coabitare pentru că altfel va fi anarhie și haos.
  • Fii empatic. Simte emoția pe care o simte celălalt. 
  • Fii înțelegător. Progresul e în cooperare nu în competiție.

Lasă-mi un comentariu sub acest video și spune-mi  ce provocări în relație ai acum sau ce subiecte mai dorești analizate din perspectivă psihologică.

2 Comentarii
  • Simona Popa
    Postat la 09:15h, 31 martie Răspunde

    Interesant articolul!
    Sunt informatii utile si, cred eu, usor de aplicat sau de adaptat/ personalizat in functie de situatiile individuale.
    Multumesc, Aurora!

    • Aurora
      Postat la 07:55h, 06 aprilie Răspunde

      Cu drag!
      Urmeaza si alte articole daca va plac.

Posteaza un comentariu