Frica de apropiere

Frica de apropiere

De ce-mi sabotez relațiile?

Frica de apropiere este forța care îți subminează relația de iubire. Pe de o parte tânjești după intimitate, pe de altă parte îți e frică de ea. Două forțe acționează în sens contrar, iar rezultatul este un suflet răvășit, derutat, cu eșecuri aparent inexplicabile, mereu cu dorințe și speranțe de împlinire, dar niciodată cu tihna regăsirii.

Dorința noastră profundă este experiența intimității emoțioanle și fizice. Copilul care continuă să existe în fiecare dintre noi, caută securitate, protecție și joacă împreună cu ceilalți. Cu toate acestea un procent uriaș dintre oameni n-o experimentează decât sporadic. Ce se întâmplă de fapt? Care e mecanismul prin care ne sabotăm acest obiectiv?

Forța care respinge apropierea este întotdeauna FRICA! Frica de-a fi rănit, frica de-a fi părăsit și frica de manipulare! În general, ce doare, produce frică. Ce este ascuns, ce nu este înțeles, ce este de mare importanță și ce nu poți controla, toate produc frică.

  • Frica să fii rănit.

este posibil numai dacă îi arăți celuilalt părțile tale vulnerabile. Dacă lași să cadă fațada. Pentru protecție, în mod inconștient utilizăm mai multe ziduri de protecție. Mai multe fațade. De fiecare dată când cade o fațadă, situația devine tot mai amenințătoare.

  • Frica să fii părăsit.

este posibil numai dacă te-ai legat de cineva. Dacă te-ai deschis și te-ai lăsat cunoascut de un alt om. Pentru a-și îndeplini misiunea de protecție, rațiunea inconștientă caută să împiedice aceasta. Găsește motive, ca de exemplu, că nu ai nevoie și nici timp pentru o relație cu adevărat strânsă.

  • Frica să fii manipulat.

Este posibil numai dacă te pui în situația de a fi dependent. A nu te face dependent, stă numai în puterea ta, iar mintea face scenarii care sabotează apropierea din teama de a nu pierde independența.

 

Pe scurt, subconștientul îți șoptește la ureche numai rezultatul: „Dacă admiți să dai curs acestor sentimente, care te copleșesc, ele te vor distruge în final. Vei experimenta singurătatea, amărăciunea iubirii, durerea, rușinea, vina și regretul. Îți aduci aminte ce rău a fost când ai mai trăit asta? Întotdeauna se întâmplă așa în final. Nu îți poți permite să mai repeți asta.”

Sfat practic: Cum să dezintegrezi frica?

Cunoașterea: adună informații cu privire la teama care te preocupă. Nu întoarce privirea de la ea. Privește-o direct în ochi.De ceea ce înțelegi, te vei teme mai puțin.

 

Experiența: dacă raținea ta va ajunge să afle, prin experiențe practice, că gândurile greșesc, și că o situație nu este amenințătoare în fapt, atunci ea nu va mai declanșa frica. Multe terapii combat frica prin acest mecanism: confruntarea cu situația anxiogenă. Creierul tău va adimte că a greșit, că nu s-a întâmplat nimic rău, și se va reprograma.

 

Acceptarea.

Frica este asemenea unui nor care îți umbrește fericirea.

 

Secretele norului

Întreaga putere a fricii, constă în faptul că tu crezi în povestea ei. Când simți norul de frică, nu te mai apăra. Contemplă-l. Admite că există. Ai curajul și fă acest experiment: nu te apăra. Transformă-te într-un observator extern și lasă „norul” să se întâmple.

Observă trăirile ca pe niște reacții chimice ale celulelor din corpul tău.  Întreabă-te :”Cum se simte această frică?” și apoi continuă să simți norul până se golește. Gândește așa: această trăire e doar în tranzit prin mine. O să aștept liniștit să se epuizeze, precum un nor care se golește vara. Devino permeabil.

Până acum ai găsit mereu tertipuri să repingi acest nor, această ploaie. Procedând astfel, l-ai încărcat cu energie. Acum, fă contrariul. În loc să te aperi, destinde-te, pătrunzând în nor. Vei constata că unul din secretele fricii fără amenințare vizibilă (anxietate) este acela că poate supraviețui doar atâta vreme cât e respinsă.

Dacă norul primește de la tine forță de reacție, simți ca și când el s-ar întinde în tot corpul tău. De fapt, este doar în trecere. Indiferent ce simți, senzația în sine nu poate produce nicio pagubă în corpul tău.

Sentimentele nu sunt decât valuri ale unei energii pe care tu o simți. Reacții ale celulelor tale. Dacă nu faci nimic în privința lor și vei intra în rolul de observator, vei trăi o minune: vei experimenta lipsa de putere a sentimentelor negative generate de frică. Ele vin și pleacă, lăsând pace și liniște în urma lor. Trebuie doar să nu le aplifici puterea dându-le importanță.

 

Ține minte: Întreaga putere a fricii constă în faptul că tu crezi în povestea ei!

1Comentariu
  • Dan
    Postat la 08:28h, 13 mai Răspunde

    Doamna psiholog, foarte interesanta abordare.
    Respect,
    Dan

Posteaza un comentariu