Tipuri de psihovampiri

 Tipuri de psihovampiri

Fiecare dintre noi putem fi psihovampir sau victimă în contactul cu alți oameni.

Altfel spus, în relație cu o anumită persoană poți fi victimă, dar să te transformi în psihovampir cu altă persoană.

Victima și agresorul ei se potrivesc perfect, precum cheia în broască.

Voi enumera câteva tipuri de psihovampiri, cu trăsături specifice, pentru a fi ușor de identificat, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a ceea ce se întâmplă în spatele interacțiunii și a înțelege ce stimuli provoacă anumite reacții iar și iar, ajungându-se la un tipar.

Iată care sunt aceștia:

Vampirul Capcană

El nu poate fi contrazis, este încăpățânat și se simte de neînlocuit.

Îți sună familiar?

El are tendințe narcisice, iar dacă ai un șef din această tipologie, consolează-te cu gândul că nu-l vei mulțumi, orice ai face.

Te prinde în capcana lui pentru că tu nu renunți. Încerci încă să-i faci pe plac….

Vampirul Da, dar…

Este o atitudine pe care o vei resimți ca fiind epuizantă pentru că indiferent de argumentele tale, el va găsi motive să-ți explice că nu se poate, că nu va funcționa, că totul e în zadar.

Atrage victime care cred despre ei că nu există ceva ce să nu le iasă, motiv pentru care vor încerca să-i impulsioneze pe alții, făcând din asta misiunea vieții lor.

Vampirul Depresiv

Îl recunoști ușor, după expresia feței. Nu râde, nici măcar nu mai zâmbește. E deprins să vadă negativul, eșecul, boala, sărăcia și mizeria umană.

Totul este greu pentru el, inclusiv propria existență. Efectiv se târăște prin viață.

Îi demoralizează pe cei din jur, stricând atmosfera pe unde trece, inducând vinovăție în ceilalți dacă nu suferă și ei împreună cu el. Îți spune că n-ai suflet, că nu ești uman, etc.

Vampirul Conservator

Acesta urăște schimbările. Trăiește după sloganul: ,, întotdeauna am procedat așa,,.

Vede pericole peste tot și vrea să îți  impună modelul său de viață rigid și plin de tabieturi. Victimele lui sunt cei ce vor să impresioneze prin efort, muncă, creativitate și vor intra în conflict cu opusul lor.

Vampirul Congelator

Persoane reci, distante, aproape autiste în relaționare, orientați exclusiv spre fapte și date, puțin empatice.

Victimele lui se află la polul opus, sunt excesiv de sensibile și consideră că diplomația este calitatea lor de bază, încercând să-și pună la încercare această convingere în interacțiunea imposibilă, cu un congelator uman.

Vampirul Ignorant

Ignorantul nu știe să asculte cu adevărat.

Face conversații superficiale și dacă te întreabă cum îți merge, nu este deloc interesat să-ți audă răspunsul, lăsându-te vorbind sau intervenind în cu totul altă speță.

Te lasă adesea frustrat cu impresia că ți-ai răcit gura degeaba, părând să nu fi auzit nimic din ce i-ai spus.

Ignorantul e mereu în propriul lui film, tu neexistând.

Victima perfectă este omul empatic doritor de comunicare autentică și care are așteptări să întâlnească profilul lui în oglindă.

Vampirul Hymalaya

Acesta este mereu nemulțumit și impune standarde extrem de înalte, de neatins.

Dacă este șef sau tată, produce frustrare și îi zdrobește pe cei din jur cu nemulțumirea lui indiferent de eforturile făcute. El nu poate fi satisfăcut niciodată.

Vampirul Politețe

Prea multă politețe te seacă de energie.

Cel excesiv de politicos te obosește prin faptul că te pune în situația de-a ajusta fiecare gest pe care-l faci. Este cronofag și te pune mereu în situația de a-ți examina fiecare gest.

Ei sunt nesiguri și au tendința de a se conforma și de a evita. Pare să-i pună mereu pe alții pe primul loc. Nu poate lua decizii.

Abordare?

Nu-l critica pentru că va încerca să vă fie și mai mult pe plac, ceea ce produce exasperare

Are nevoie de un climat de siguranță.

Vampirul Indiscret

Acesta își bagă nasul unde nu-i fierbe oala. Deși pare că vrea să ajute, de fapt creează haos în viața victimelor sale. El este perceput ca persoana care trage sforile. Se consideră expert în problemele altora.  Sunt raționali, egocentrici dar au stimă de sine scăzută. El intensifică cele mai mici îndoieli ale victimei sale, ca să-i lași să te influențeze. Victimele lor sunt nesigurii, sensibilii, reflexivii.

Vampirul Lup în haină de oaie

Această persoană pare prietenoasă, inofensivă, dar de fapt este un lup în haine de oaie. Acest psihovampir este foarte bine camuflat și e greu de recunoscut.

Vampirul N-am fost eu

Exemple proverbiale ale acestui tipar sunt șefii care adoptă strategii greșite la job, dar apoi dau vina pe angajați. Eșuăm din cauză că ei n-au depus efort suficient. Acest vampir nu-și recunoaște propriile defecte, anume că este incapabil de a fi responsabil și de a deține controlul.

Vampirul Expert

El nu are nici cea mai vagă idee, dar se consideră expert. Acesta mănâncă din timpul victimelor sale, pentru că el deviază complet de la subiect cu presupusele sale cunoștințe.

Lasă-mi un comentariu sub acest articol și spune-mi care e cel vampirul care te supăra cel mai mult ca să pot să-ți povestesc în articolul următor despre posibile abordări.

Nu sunt comentarii!

Posteaza un comentariu